Hitta rätt material

Hitta rätt material

Att hitta rätt produkter är nyckeln till att du som kund ska få en positiv upplevelse av t.ex. din skidåkning. Vi har sammanställt några viktiga punkter till dig som ska välja ny utrustning.

Skidor

Det finns idag en mängd olika fabrikat på marknaden, där vi valt att samarbeta med de som vi tycker har bäst produkter. I vår bedömning så har vi lagt vikt på fabrikantens kvalitet i både tillverkning och slutprodukt, spann, design, service, m.m. allt för att du som kund ska erbjudas det bästa som finns på marknaden. Vi saluför skidor från Fischer, Madshus, Rossignol, Atomic, Skitrab och Salomon.

Vi har arbetat med längdskidor i 65 år och är idag en av de största i branschen på längdskidor. Det är ett hantverk att plocka ut rätt produkter till just dig. Vi använder också teknisk utrustning för att hitta rätt skidor, däribland Eiker spannmätare och Madshus Empower. Med information om dig som åkare och vår utrustning som grund, tillsammans med vår kunskap så finns alla förutsättningar för ett lyckat resultat.

Vilket skida ska jag välja?
Generellt så är det din ambition & tid som ligger till grund för valet av skidor. Det finns mängder av olika typer och nivåer av skidor idag. Allt från det enklast paketskidorna till de avancerade tävlingsskidorna. Det finns idag fyra typer av skidor

  • Klassiska- Traditionell skidåkning i spår, måste vallas med både glid och fäste 
  • Skin- de nya vallningsfria skidorna med som har infrästa stighudar under skidan
  • Skate- Fristil som kräver kortare och hårdare skidor, vallas bara med glid
  • Stak- skidor för bara de som står och stakar, vallas inte med fästvalla
  • Tur & fjäll- skidor för fjällsemestern, bredare och oftast med stålkant
Merparten av skidorna som säljs i landet är klassiska som innefattar vanliga vallningsbara samt de nya skinskidorna (läs gärna mer om skinskidorna här)

När du valt om du ska köpa vanliga klassiska, skinskidor eller något annan modell så finns det flera stora leverantörer. Vilket märke du väljer är också ganska ointressant för det viktigaste är att skidan passar dig. För att kunna göra den bedömning och hitta rätt skida så måste vi veta mer om dig som åkare (bl.a. din vikt, din åkförmåga och din ambition). Med hjälp av den informationen kan vi sedan söka efter en skida med ett spann som är anpassat efter just dig. . 

Är en dyrare skida bättre än billigare?
Generellt ger en dyrare skida även bättre förutsättningar för dig som åkare, dvs det är lättare och bättre bygda skidor som gör att du oftast får till ett bättre glid. Det behöver dock inte betyda att den dyraste skidan är bäst för dig utan skidan måste passa dig och din vikt. Hitta en nivå du känner dig trygg med och sedan välj en skida i det prilsäget 

Vilken längd skall jag välja?
Längden på skidorna beror på din egen längd och vikt. Vi har riktvärden för hur lång skida du ska ha, dock är inte det några exakta mått. Kortare skidor tillverkas för att klara lättare personer och vice versa. Det betyder att beroende på vikten så kan vi ibland få gå upp eller ner i längd för att det ska passa dig.

Riktvärden på skidlängd för vuxna:
Klassisk: 20-30cm längre än kroppslängd
Skate: 5-15cm längra än kroppslängd

Riktvärden på skidlängd för barn/junior:
Klassisk: 10-20cm längre än kroppslängd
Skate: 0-10cm längre än kroppslängd

Pjäxor 
I dagens utbud av längdpjäxor så hittar du garanterat en pjäxa som passar dina fötter.  Tekniken och utvecklingen går ständigt fram, där vi de senaste åren sett carbon- och stakpjäxor växt starkare. Kort sammanfattat är att ju dyrare pjäxa desto tightare passform, bättre och tunnare

I instegssegment (upp till 1000kr) får du en pjäxa med bekväm passform, väl tilltagen med foder och något mjukare sula. Passar bra till dig som har en enklare skida. För vem: Nybörjare

Söker du en bättre pjäxa för att kunna träna och kanske åka något motionslopp behöver du hitta lite bättre pjäxor. Sök från 1000kr-1800kr.Lämpligt att börja titta på modeller för dig som ska åka de kortare loppen under Vasaloppsveckan. Du siktar inte på någon tid utan vill bara klara av utmaningen. För vem: Nybörjare till motionär.  

1800kr-2500kr hittar vi pjäxor med mycket bra passform, låg vikt och en bra sula. Något förenklat kan man säga att här hittar vi han/hon som åker något av av de längre loppen under Vasaloppsveckan och som söker bra produkter till ett bra pris. För vem: Motionären

Från 2500kr och uppåt pratar vi de senaste pjäxorna på marknaden, låg vikt, mycket hög kvalitet och den senaste tekniken. Vill du skapa förutsättningar för din skidåkning och letar efter de bästa pjäxorna, då ska du söka i detta segment.

Några viktiga punkter att alltid ha med sig:

  • Du ska ha mellan 5-10mm luft vid tårna (fötterna sväller och luften hjälper till att isolera/värma).

  • Till dig som har skidor & bindningar sedan tidigare, var uppmärksam så att du väljer en pjäxa vars sula då passar i din bindning


Stavar
Att hitta rätt längd på stavar är viktigare är vad många tror. Vårt utbud innehåller stavar med bra kvalitet och ger dig som kund många valmöjligheter. Vi rekommenderar dig att gå upp snarare än att gå ner i pris vid val av stav. När det gäller stavlängd är ett bra riktvärde:

Klassisk: 
Vuxen: 30 cm kortare än kroppslängd. 
Junior: 25 cm kortare än kroppslängd.

Skate:
Vuxen: 20 cm kortare än kroppslängd. 
Junior: 15 cm kortare än kroppslängd.

Längden är en del i ekvationen men du måste också titta på hur staven fungerar för dig och ditt ändamål. En dyrare stav har bättre styvhet i stavröret, lägre vikt och bättre pendel. Är du en lång person så rekommenderar vi dig att välja en styvare stav= dyrare stav, som då klarar trycket på staven utan att ge vika. Det finns fyra delar på en stav som är bra att känna till.

1. Handremmen:
I dag finns det nästan bara uteslutande kontrollremmar på stavarna. Kontrolremmen gör att du sitter fast i handen och kan därmed få en mer kraftfull och avslappnande åkning. Passformen varierar mellan leverantörerna men allt som oftast så passar handen bra.

2. Handtag
Plast eller kork? Plasthandtagen är slitstarka men blir kallare på vinter. Korkhandtag däremot är både varmare och skönare när man åker, nackdelen är att den inte är lika slitstark som plasthandtaget.

3. Stavrör
Det finns aluminiumrör, compositrör samt kolfiberrör på marknaden idag. Vår försäljning ligger mestadels på composit och kolfiber. Kortfattad genomgång av de olika typerna:

Aluminium: 
Dessa stavrör är slitstarka, och rejäla men dock tunga. Vi säljer nästan uteslutande stavar med aluminiumrör till de som ska åka ute på fjället (turåkning).

Composit:
Dessa stavrör består av en blandning av kolfiber och glasfiber som gör staven lätt men också slitstark. De flesta stavarna för motionären finns i detta segment.

Kolfiber: 
De styvaste och lättaste modellerna som används av såväl motionären som elitåkaren. Att tänka på är att dessa stavrör är också mer känsliga för slag och liknande.

4. Truga:
Längst ner på staven sitter det som kallas truga. Den förhindrar staven från att sjunka ner genom snön vid isättning. Lösare spår betyder att du får bättre tryck med en större truga medan hårt packade spår ger förutsättningar för de minsta trugorna att få fäste med. Det går också bra att byta storlek på trugorna, då leverantörerna har olika storlekar på trugor för sina stavar. Under de senaste åren har också en del tillverkare (Fischer Multi Tip och Swix TBS) tagit fram system som gör det enklare att byta just trugorna. Numera behöver du inget verktyg eller lim för att byta trugor, utan det sker med handkraft.

Under vintersäsongen 2017 kom ett beslut som reglerar stavlängden på alla FIS sanktionerade tävlingar. Staven får motsvara 83% av din kroppslängd (när du står i pjäxorna) mätt från golv upp till infästningen av handremmen. Detta gäller för samtliga som deltagare, såväl motionär som elit..

Är du osäker på vad du ska välja så är det bara att kontakta oss så hjälper vi dig rätt!


Bindningar

Idag finns det två bindningssystem på marknaden, Salomon SNS och Rottefella NNN/Salomon Prolink/Turnamic. 

I respektive system finns flertalet modeller. Här gäller det att vara observant så att det blir rätt bindning till pjäxorna. Nedan kan ni läsa mer om respektive alternativ men är du osäker på bindning så är du välkommen att kontakta oss!

Salomon SNS:
Den klassiska Salomon SNS bindning som kännetecknas av ett långt och brett styrspår. Finns numera i flera varianter och gemensamt för dessa bindningar är att de skruvas fast i skidan

Salomon Prolink
Salomon Prolink är en bindning som dels passar alla Salomon och Atomicskor med Prolinksula men också alla skor med Rottefellas NNN-sula samt Fishers & Rossignols Turnamic. Observera att pjäxor med SNS-sula INTE  passar till denna bindning. Prolink bindningen skruvas fast, dvs det går inte att använda de på NIS-plattor eller Turnamicplatta som sitter förmoterade på Madshus, Fischer & Rossignol.

Rottefella NNN
En klassiker på marknaden! Omtyckt av såväl eliten som motionären och som på senare år har tagit över första platsen på bindningstronen. Passar skor från Alpina, Fischer, Madshus & Rossignol. OBS! När det gäller Fischer hade de Salomon SNS sula ett tag men pjäxor fr.o.m 2005 och nyare har NNN.  

Turnamic:
Från säsong 17/18 finns också en ny bindning tillgänglig, Turnamic, och är Rossignol och Fischers egna bindning. Den är kompatibel med pjäxor med Rottefella NNN-sula och Salomon Prolink.

Montering: 
Montering av bindning på skida ingår alltid när du handlar skidor och bindningar av oss.

/ Gänget på Runes

Få Runes nyhetsbrev med erjudanden & produktnyheter: