Skin eller inte

Skin eller inte

Succén med vallningsfria skidor fortsätter! Försäljningen ökar och tillverkarna tar fram fler och bättre modeller för varje säsong som går. Är det så bra som det verkar?

Vi ska här försöka ge dig lite tips och råd inför ditt köp av skinskidor. För är du, som så många andra, osäker på hur du får till bra vallningar så är skinskidor lösningen på många problem! 

Vad är då skinskidor?
Skinskidor är en vanlig traditionell längdskida men istället för att du ska lägga fästvalla så sitter det en stighud (skin) infräst i belaget. Det ersätter fästvalla och ger dig ett riktigt bra fäste när du är ute och åker. Skinskidor har sin största fördel i enkelheten, att bara ta skidorna utan att behöva tänka på vilken temperatur det är ute och alltid ha bra fäste. Skinnet ger dig nämligen fäste i alla fören, i vissa fören är det dock sämre än i andra. Tanken med skinskidor är att de håller upp skinnet när du står och glider men när du trycker ner foten för att diagonala eller trycka fast skidan i uppförsbacke så får du fäste.

I takt med att allt fler väljer detta alternativ så har tillverkarna utvecklat bättre och fler modeller vilket gör att idag är de bästa skinskidorna av yppersta klass.  Vi har faktiskt haft tester där skinskidorna varit de skidorn med bäst glid jämfört med vanligt vallade skidor.

Vad ska man tänka på vid köp av skinsidor?
Skinskidorna måste verkligen passar dig så att de inte är för mjuka (ligger i och bromsar) eller för hårda (du får inte fäste). Att kontrollera att de passar dig görs mot din vikt och åkförmåga. Är du hos oss i butiken så testar vi dem på dig men beställer du över nätet så tar vi hjälp av vår mätutrustning (bl.a. Eiker & Empower) och de uppgifter du lämnar för att säkerställa så att skidorna fungerar för dig.

Du ska också tänka på vilken ambitionsnivå du har. Är medalj på Vasaloppet målet så behöver du en bättre och dyrare skida. Ska du ut i elljusspåret med familjen så behöver du inte några värstingar. Ju dyrare skida desto bättre gäller men med det undantaget att skidorna måste vara rätt utplockade för just dig! 

Behöver jag inte valla skinskidorna?
Både ja och nej. Fäste har du med hjälp av skinnet så fästvallning behöver du inte fundera över, men däremot så måste skin-delen behandlas för bäst effekt. När det gäller skinnet så tar det åt sig smuts (valla, klister, osv som finns i spåren) och du behöver därför göra rent det med jämna mellanrum. Det finns en vätska, SkinCleaner, som du applicerar och gör rent med. Därefter ska du även "impregnera" skinnet, även här en vätska, SkinCare, som du lägger på för att det inte ska frysa i och som även gör att det glider bättre om skinnet skulle hugga.

När det gäller glid så är det ingen skillnad mot vanliga skidor, ytan ska behandlas för att skida ska glida bättre. Idag finns det mycket enkla lösningar på glid (snabbvallor) som är utmärkt att använda. Lägger bara på ett lager med hjälp av flaskan och väntar. Du kan med fördel lägga på detta ett dygn innan så härdar det bättre och håller längre. 

Det var liten kort introduktion till skinskidor och har du fler frågor går det alldeles utmärkt att maila eller ringa oss på info@runessport.se eller 0222-10162

/Gänget på Runes

Få Runes nyhetsbrev med erjudanden & produktnyheter: